Zobozdravstveni vestnik

torek, 29 september 2020
Načrt spletne strani
Domov arrow Arhiv

Arhiv Domov » Letnik 2009 »  Letnik 64 Št.1 Leto 2009

Prispevki

Razvrščanje : ime | datum | prenosi [ padajoče ]
file icon 01 Ureditev hidroksiapatitnih kristalov v dentinu
29.01.2010
S. Hribar, A. Rauter, J. Štrancar, Z. Pavlica, M. Petelin
Urejenost hidroksiapatitnih kristalov v dentinu človeških zob je bila izmerjena s pomočjo elektronske paramagnetne resonance. Razporeditev kristalov pomembno vpliva na širjenje zobne gnilobe v dentinu, njihova usmeritev pa je pomembna tudi pri prenosu sporočil s površine zoba proti zobni pulpi.
Prenosov: 3344
file icon 02 Endodontsko zdravljenje razgaljene vitalne pulpe stalnih zob
29.01.2010
J. Jan
Pri endodontskem zdravljenju zobne pulpe z direktnim kritjem vitalno pulpo, ki je bila razgaljena med preparacijo ali pri poškodbi, direktno prekrijemo z dentalnim materialom, ki jo zaščiti pred nadaljnjimi poškodbami, omogoči zdravljenje pulpe in izgradnjo dentinske pregrade. Za dober izid zdravljenja so ključni pravilna diagnoza zobne pulpe, izbira materiala za direktno kritje ter zadostno sledenje pacienta. Najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na uspeh, je odsotnost okužbe zobne pulpe. Za dolgotrajni uspeh direktnega kritja moramo preprečiti vdor bakterij in okužbo pulpinega tkiva tudi po posegu.
Prenosov: 6522
file icon 03 Vloga biofilma pri enodontskem zdravljenju
29.01.2010
I. Potočnik
Ugotovljeno je, da bakterije v okuženem koreninskem kanalu tvorijo biofilm. Zaradi raznovrstne anatomije endodontskega prostora in odpornosti biofilma predstavlja njegovo odstranjevanje izziv za terapevta endodonta. Za razvoj učinkovitejših strategij zdravljenja endodontskih okužb z biofilmom je današnje razumevanje sestave in drugih lastnosti biofilma nezadostno, zato ostaja protokol endodontskega zdravljenja zaenkrat nespremenjen.
Prenosov: 3535
file icon 04 Primerjava konfekcijskih in individualnih odtisnih žlic v stomatološki protetiki ...
29.01.2010
B. Pohlen, I. Kopač
Za odtiskovanje v stomatološki protetiki avtorja priporočata uporabo togih konfekcijskih perforiranih odtisnih žlic z odebeljenim robom. Individualne odtisne žlice priporočata pri težjih kliničnih primerih in oskrbi z zahtevnimi protetičnimi konstrukcijami. Prednosti uporabe individualnih odtisnih žlic v primerjavi s konfekcijskimi so večja natančnost odtisa in manjša poraba odtisnega materiala.
Prenosov: 5031
Zobozdravstveni vestnik 1-2 2015

naslovnica 2014 69 1-2

Zobozdravstveni vestnik 3-5 2015

naslovnica 2014 69 3