Zobozdravstveni vestnik

torek, 29 september 2020
Načrt spletne strani
Domov arrow Arhiv

Arhiv Domov » Letnik 2009 »  Letnik 64 Št.4-5 Leto 2009

Prispevki

Razvrščanje : ime | datum | prenosi [ padajoče ]
file icon 01 Povezava med vrsto koreninske ploskve in debelino cementa pri stalnih kočnikih
28.09.2010
I. Štamfelj, J. Jan, E. Cvetko, N. Jevnikar, D. Gašperšič
 
Debelenje cementa postopoma spremeni koreninski relief, kar lahko vpliva na učinkovitost luščenja in glajenja korenin ter nekaterih drugih parodontalnih posegov. Naše vedenje o debelini cementa temelji pretežno na raziskavah enokoreninskih zob in zgornjih ličnikov, o debelini cementa pri kočnikih in razlikah med koreninskimi ploskvami pa je znanega razmeroma malo. Prispevek predstavlja raziskavo debeline cementa na vodoravnih prerezih stalnih kočnikov. Njeni izsledki posredno osvetljujejo okoliščine nastanka neenotne debeline cementa.
Prenosov: 2554
file icon 02 Hipodontija stalnih zob v zgornji in spodnji čeljusti pri otrocih z orofacialno shizo
28.09.2010
G. Fortuna, V. Koželj

Orofacialne shize spremljajo tudi razvojne napake zob. Najpogostejša je hipodontija, ki jo lahko povzročijo isti dejavniki kakor shizo, lahko pa je posledica operativnega posega pri zdravljenju shize. Tako ni nenavadno, da je pogostost hipodontije pri otrocih s shizo (41 %) kar triinpolkrat večja kakor pri zdravih otrocih.

Prenosov: 6217
file icon 03 Ovrednotenje senzibilnostne motnje po kirurškem zdravljenju mandibularnega prognatizma
28.09.2010
J. Vogelnik, M. Moharič, D. Meh, N. Ihan Hren, B. Koritnik, R. Gašperšič, V. Didanovič, A. A. Kansky

Leto dni po popravilu nepravilnega griza z obojestransko razkolno osteotomijo ima zaradi poškodbe spodnjega alveolnega živca pomembno okrnjeno zaznavo vseh vrst senzoričnih dražljajev na bradi in spodnji ustnici 35 % oseb. Zato je bolnike pred načrtovano operacijo potrebno opozoriti na možnost takšne posledice.

Prenosov: 3711
file icon 04 Raziskava položaja odprtine spodnje čeljustnice na skeletnem gradivu
28.09.2010
E. Cvetko, I. Štamfelj

Neuspešnost anestezije spodnjega alveolnega živca je med drugim tudi posledica napačne klinične ocene položaja odprtine spodnje čeljustnice, v bližino katere namestimo injekcijsko iglo pri dovajanju lokalnega anestetika. Ker odprtine spodnje čeljustnice ne moremo tipati, je za klinično oceno njenega položaja pomembno poznati odmik odprtine spodnje čeljustnice od anatomskih referenčnih točk na ramusu spodnje čeljustnice, ki jih lahko tipamo.

Prenosov: 2224
file icon 05 Nova razvrstitev odontogenih keratocist
28.09.2010
K. Odar, N. Ihan Hren

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2005 prerazvrstila nekatere odontogene keratociste iz skupine razvojnih odontogenih cist v skupino benignih odontogenih tumorjev in uvedla novo poimenovanje zanje. Za ustrezno obravnavo teh sprememb mora biti zobozdravnik seznanjen z njihovo novo razvrstitvijo ter s pomembnejšimi znanstvenimi spoznanji v zvezi z njimi.
Prenosov: 5341
file icon 06 Pojavnost čeljustne in zobne nepravilnosti razreda III pri pacientih, napotenih na ortodontsko z.
28.09.2010
A. Toth Pirnovar, M. Ovsenik, F. Farčnik

Pravočasno, zgodnje zdravljenje nepravilnosti razreda III po Anglu sodi med prednosti za zdravljenje v obdobju mlečnega in zgodnjega menjalnega zobovja. Za uspešnost ortodontskega zdravljenja in stabilnost doseženega stanja je pomembno, da zobozdravnik na primarni ravni, ki ima navadno prvi stik s pacientom, nepravilnost prepozna in napoti pacienta v specialistično obravnavo dovolj zgodaj.

Prenosov: 5772
file icon 07 Zgradba sklenine in lastnosti sline pri dveh pacientih z boleznijo APECED
28.09.2010
A. Pavlič, L. Jurečič

Namen prispevka je opisati klinične spremembe zob in mikroskopsko zgradbo sklenine pacientov z boleznijo APECED in ugotoviti, ali so pri bolnikih z boleznijo APECED značilno spremenjene tudi nekatere lastnosti sline. Ugotavljamo, da je pri bolnikih z APECED, ki imajo obsežne okvare sklenine celotne zobne krone, potrebna pravočasna protetična oskrba in, glede na mogoče spremembe sline, redni stomatološki pregledi in dodatni preventivni ukrepi.

Prenosov: 3730
file icon 08 Društvene vesti
28.09.2010
Društvene vesti
Prenosov: 2353
Zobozdravstveni vestnik 1-2 2015

naslovnica 2014 69 1-2

Zobozdravstveni vestnik 3-5 2015

naslovnica 2014 69 3