Zobozdravstveni vestnik

ponedeljek, 13 julij 2020
Načrt spletne strani
Domov arrow Arhiv

Arhiv Domov » Letnik 2010 »  Letnik 65 Št.1-2 Leto 2010

Prispevki

Razvrščanje : ime | datum | prenosi [ padajoče ]
file icon 01 Protetična oskrba pacienta s temporomandibularno motnjo - prikaz kliničnega primera
31.05.2011
A. Obrez, C.S. Greene, J.C. Türp

V primerih, ko gre za protetično oskrbo pacientov s temporomandibularnimi motnjami, je pomembno, da se zobozdravnik najprej posveti zdravljenju obrazne bolečine. V prispevku je na kliničnem primeru prikazano pravilno zaporedje pripravljalnih in sanacijskih postopkov pred dokončno protetično oskrbo.
Prenosov: 8555
file icon 02 Z vsadki podprte zobne proteze
31.05.2011
M. Kuhar

Prispevek poudarja pomembne razlike med že uveljavljenimi parodontalno in/ali gingivalno podprtimi protezami in protezami na zobnih vsadkih. Razlike izvirajo zlasti iz značilnosti pozobnice zoba in osteoitegriranega vsadka iz titana. Z vključevanjem vsadkov pri podpori totalnih in delnih protez se lahko pri zadnjih biomehanika prenosa žvečnih sil pomembno razlikuje od običajne parodontalno in/ali gingivalno podprte proteze, na kar moramo biti pozorni pri načrtovanju snemnoprotetične oskrbe na zobeh in/ali vsadkih.
Prenosov: 9639
file icon 03 Poznavanje parametrov barvnega prostora z vidika boljšega kliničnega izbora barve zob
31.05.2011
B. Pohlen

Poleg oblike in velikosti zob je videz protetične ali konzervativne oskrbe odvisen tudi od barve zob. Ti trije dejavniki so pri pacientovem dojemanju lastnega videza pogosto odločilni za končno sprejemljivost izdelka. Instrumenti nam poleg meritev parametrov barvnega prostora in podajanja rezultata v obliki standarda iz različnih barvnih ključev omogočajo primerjavo barve izdelanega sidra z želenim barvnim standardom ali parametri in izračunajo velikost razlike v barvah ter nas usmerjajo pri izdelavi plombe iz kompozita.
Prenosov: 5267
file icon 04 Estetska fiksnoprotetična oskrba pacienta z obrabo zob - prikaz kliničnega primera
31.05.2011
I. Kopač

Epidemiološke študije navajajo, da se pogostnost pojavljanja obrabe zob povečuje. Vrsta oskrbe obrabljenih zob je odvisna od stopnje prizadetosti trdih zobnih tkiv. V prispevku je prikazana oskrba pacienta z močno obrabo sprednjih zob. Za estetsko oskrbo smo uporabili različne polnokeramične sisteme.
Prenosov: 9959
file icon 05 Konusno sidranje implantatno podprte proteze
31.05.2011
P. Jevnikar, N. Funduk

V prispevku je predstavljen sodoben način implantatnoprotetične oskrbe brezzobe spodnje čeljusti, kjer sidranje implantatno podprte totalne proteze temelji na načelu delovanja primarnega in sekundarnega konusa. Izbrani sistem sidranja je tovarniško izdelan, kar skrajša in poenostavi laboratorijske postopke.
Prenosov: 5753
file icon 06 Priprava in protetična oskrba pacienta z močno izraženim žrelnim refleksom - prikaz primera
31.05.2011
I. Vatovec, S. Žarkovič, Č. Oblak

Močan žrelni refleks lahko predstavlja veliko oviro pri protetični oskrbi pacienta. Poznavanje različnih načinov in možnosti, s katerimi lahko nadzorujemo žrelni refleks ali začasno preprečimo njegov nastanek, omogoča kakovostnejšo protetično oskrbo in manj stresno delo v zobozdravniški ordinaciji.
Prenosov: 5092
Zobozdravstveni vestnik 1-2 2015

naslovnica 2014 69 1-2

Zobozdravstveni vestnik 3-5 2015

naslovnica 2014 69 3